Kolektif Şirket Nasıl Kurulur?

 


İlgili kanun maddesinde ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla yalnızca gerçek kişiler bünyesinde oluşturulan ve ortaklarından hiçbirinin mesuliyeti şirket alacaklarına mukabil tahdit edilmemiş şirketin, kolektif şirket olduğu ifade edilmiştir. Kolektif şirket, en 2 ortakla kurulabilir. Ticaret siciline tescil yoluyla tüzel kişilik kazanmaktadır. Kolektif şirkete, sadece gerçek kişiler ortak olabilir. Kolektif şirket kurmak konusunda sermaye koşulu yoktur.

Şirket ortaklarından her biri ayrı ayrı şirketi yönetme hakkına ve görevine sahiptir. Fakat şirket sözleşmesiyle ya da ortakların çoğunluğunun kararı ile yönetim işleri ortaklardan birine, birkaçına ya da tümüne verilebilmektedir.

Kolektif Şirket Kurmak İçin Neler Yapılır?

Kolektif şirket kurmak için bazı belgelerin tamamlanması ve çeşitli işlemlerin yapılması gerekir. Bu işlemler ve belgeler şu şekilde sıralanabilir:

·       Kurucuların imzaları noter tarafından tasdiklenmiş olan şirket sözleşmesi

·       Şirketi temsil ve ilzama yetkili olan kişilerin şirket unvanı altında atacakları imzaların tasdikli örneği

·       Şirket kurmak için ortaya konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir tahdidin olmadığına ilişkin ilgili sicil biriminden alınacak yazı

·       Ayni sermaye olarak konulmuş olan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı tutuldukları sicillere şerh verildiğini gösterir belgedir.

Tüm bu belgeler tamamlandığında ve kamu nezdinde gerçekleştirilmesi gereken işlemler eksiksiz bir şekilde yapıldığında kolektif şirket kurulma işlemleri biter ve şirket kurulmuş olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arkadaş Bulma Siteleri

Bağlama Büyüsü

Btc Bahis Güvenilir Mi?