Taze Kaşar Peyniri
Çiğ sütün mayalanması ve sonrasında
haşlanarak kalıp haline getirilmesinden sonra elde edilen bir süt ürünü olan taze
kaşar peyniri; keçi, koyun veya inek sütünden yapılabilmesi mümkün olan
peynirlerdendir. Bir kilogram kaşar peyniri üretebilmek için yaklaşık 10
kilograma yakın süt kullanılması gerekmektedir. Bu, kaşar peynirinin kalsiyum
ve protein bakımından son derece zengin bir ürün olduğunu fazlasıyla ortaya
koymaktadır. Dilimlenebilir yarı sert peynir türlerinden biri olan kaşar peyniri,
ülkemizde beyaz peynirden sonra en çok üretilen ve sevilerek tüketilen bir süt
ürünü olmasıyla bilinir.
Taze kaşar peyniri, telemenin belirli bir düzeyde
asitleştirilmesinin sonrasında sıcak suda haşlanıp yoğrulması esasına dayalı
elde edilen deliksiz ve bakteriler ile olgunlaştırılan bir peynir çeşididir. En
kaliteli olarak görülen geleneksel kaşar peyniri, koyun sütünden yapılmaktadır.
Günümüzde kaşar peyniri yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilebilmektedir.
Bazı yörelerde keçi sütü de eklenebilmektedir. Taze kaşar peyniri, her zaman
için güzel bir tadı olan ve insanların tercih ettiğinde pişmanlık duymayacağı
peynir türlerindendir.
Yorumlar
Yorum Gönder